Spinsels (blog)

Hamley goes live: voor schrijvers en lezers

Hamley goes live: voor schrijvers en lezers

Nu iedereen in min- of meerdere mate binnen opgesloten zit, is het voor boekenwurmen hét moment om in een boek te duiken…  … misschien wel in dat ene boek dat je altijd al zelf wilde schrijven?  In deze coronatijden hebben velen die niet in de […]

Januari-februari 2020: schrijven, lezen en de rest

Januari-februari 2020: schrijven, lezen en de rest

Overstekers 3 – het nieuwe begin, een vollopende agenda en kleverige dadels.   SCHRIJVEN… Overstekers 3 staat op de planning voor november dit jaar. Dat betekent dat ik begin dit jaar eindelijk weer in de wereld van Mirabel mocht duiken. (Eindelijk, woehoe!) Omdat dit deel […]

December 2019: schrijven, lezen en de rest

December 2019: schrijven, lezen en de rest

Goh, wat had ik me verheugd op eindeloos veel lezen in de kerstvakantie… Resultaat? Ik heb bijna niets gelezen en ik heb eigenlijk geen idee hoe het komt. Of nou ja, eigenlijk wel: een lelijke verkoudheid in de week vóór de kerstvakantie zorgde ervoor dat mijn werk bleef liggen, waardoor ik een deel van mijn vakantie moest doorwerken. Maar daarna? Te veel gezelligheid, in de keuken staan, gezelschapsspelletjes spelen, boekige creativiteit… ach, daarover kan ik toch eigenlijk helemaal niet klagen?

 

 

SCHRIJVEN

 

WARMSTE WEEK: BUNDEL ‘THUISLOOS’

Dankzij heel wat gulle, warmhartige lezers was de bijdrage van Hamley Books aan de Warmste Week een succes: de bundel Thuisloos mocht naar heel wat adressen vertrekken en een mooie cheque werd afgeleverd. Bedankt aan iedereen die de bundel in huis haalde!

 

… LEZEN…

 

Tja, december bracht dus niet veel méér boeken dan november. Integendeel zelfs, het werd de maand van 2019 waarin ik het minste las: 5 boeken.

Hoe is het afgelopen met mijn twee reading challenges?

 

READING CHALLENGE 1: DE HEBBAN-THEMA’S

Hebban voorzag voor 2019 twaalf thema’s, die ik in de loop van het jaar (vrij) netjes bijhield. Ik lag voor deze challenge dan ook aardig op schema.

Januari – Lees een boek dat je persoonlijk wordt getipt door de Hebban Boekentipper

=> Voor dit thema las ik Soulless van Gail Carriger.

Februari – Lees een populair leesclubboek

=> Voor dit thema las ik De ontembare vrouw als archetype in mythen en verhalen van Clarissa Pinkola Estés.

Maart – Lees een prijswinnend boek

=> Voor dit thema las ik Nimmernacht van Jay Kristoff.

April – Lees eens wat anders

=> Voor dit thema las ik Wat als dit het is van Becky Albertelli & Adam Silvera.

Mei – Lees een boek met een link met de actualiteit

=> Voor dit thema las ik Simon vs de verwachtingen van de rest van de wereld van Becky Albertelli.

Juni – Lees een debuut of doorbraakboek van een Nederlandse of Vlaamse auteur

=> Voor dit thema las ik Raaf van Vlaams auteur Carine Maes.

Juli – Lees een waargebeurd verhaal

=> Voor dit thema las ik Bob de straatkat van James Bowen.

Augustus – Lees een boek ‘door andermans ogen’ (diversiteit)

=> Voor dit thema las ik Geluk bij een ongeluk van Wendy Brokers-Van Dam.

September – Lees een boek uit de Hebban 1000

=> Voor dit thema las ik Vrouwe Middernacht van Cassandra Clare.

Oktober – Lees een boek dat is of wordt verfilmd

=> Voor dit thema las ik Ready Player One van Ernest Cline.

November – Lees een Vergeten Boek

=> Voor dit thema las ik Caesar van Adrian Goldsworthy.

December – Lees een boek dat dit jaar een 5*-recensie kreeg op Hebban

=> En hier strandde ik dus faliekant in het zicht van de haven… Of toch niet? Je hoefde de boeken immers niet per se in de maand in kwestie te lezen, ook al probeerde ik dat wel. Even terugbladeren tussen de SF&Fantasy-recensies leverde al snel een winnaar op. Dankzij recensent Marvin O. kan ik met Godsgraf van Jay Kristoff ook bij december een vinkje zetten!

Verdict: challenge compleet!

 

READING CHALLENGE 2: DE SF & FANTASY READING CHALLENGE

Ik maakte eind november al een overzicht van de stand van zaken. Daaruit bleek dat ik nog 4 boeken nodig had om de challenge compleet te maken. Ik verzamelde opties en nam me voor om er in december voor te gaan!

3. lees een boek uit What Sub/genreartikels => hiervoor had ik Pride and Prejudice and Zombies van Seth Graham uit een artikel over mannerpunk-novels geplukt.

4. lees een Hugo /Nebulawinnaar => voor deze zocht en kreeg ik inspiratie dankzij reacties: ik zette Among Others van Jo Walton op de lijst.

7. lees een boek gelabeld SF => ik was op dat moment al bezig met Aurora Rising van Alastair Reynolds.

13. lees een boek uit een 7x artikel => Hogfather van Terry Pratchett leek me wel eens toe aan een herleesbeurt.

Uiteindelijk haalde ik het…

… net niet.

Het begon nog wel goed.

Aurora Rising ging met gemak uit – hoewel, met gemak: het was een wat apart boek. Ik besefte pas na een poos (omdat niemand dat goed op de achterflap vermeldde) dat ik een prequel aan het lezen was. Nu zou je denken dat dat betekent dat je geen achtergrondkennis nodig hebt, maar ik voelde me de hele tijd alsof ik heel wat dingen miste die normaal overduidelijk zouden moeten zijn. Niettemin heb ik er wel van genoten en heb ik voor mezelf genoteerd dat ik weer eens wat vaker SF wil gaan lezen.

Hogfather, de ‘kerstaflevering’ van Pratchetts Discworld-serie was een heel fijne herleesbeurt. Hoofdpersonage Susan, de verstandige gouvernante die kinderen verbiedt om bang te zijn voor monsters onder hun bed (je kunt ze beter met een ijzeren haardprikker te lijf gaan), en stilletjes de kleindochter van de Dood zelf,  is dan ook een van mijn persoonlijke favorieten.

Omdat Among Others nog niet gearriveerd was in de boekhandel zocht ik in de bibliotheek Pride and Prejudice and Zombies op.

Nu moet je weten dat ik geen zombiefan ben. Ik deed dus mijn uiterste best om de omslag te negeren. Maar omdat ik gelezen had dat dit boek niet zozeer gruwelijk als wel grappig was, was ik toch wel nieuwsgierig.

Het kon, dacht ik, twee kanten op, met de zombiebevechtende zusjes Bennett die de achterflaptekst beloofden: dit werd ofwel een boek met een kick ass-interpretatie van mijn geliefde personages (die immers altijd al sterk zijn, binnen hun eigen context), of het grappige effect moest komen van de juxtapositie van de verfijnde Austen-sfeer en de uit elkaar vallende zombies die bestreden moesten worden. In het laatste geval vreesde ik wel een beetje voor Deadpool-achtige humor die niet zo mijn ding is, maar goed… ik wilde het een kans geven.

Uiteindelijk kreeg ik geen van beide. Het boek bleek een uiterst bizarre mengeling van letterlijke stukken Austen, met daartussenin dan ineens een brokje ‘en er kwamen tien zombies aangerend die Elizabeth vlotjes om zeep hielp’. De eerste keer was het op een rare manier nog wel grappig maar na twintig bladzijden voelde het als een grap die al te lang geduurd had… en toen waren we nog niet eens toe aan de uitwerpselen-humor.

Conclusie: dit boek wilde ik gewoon maar het liefst zo snel mogelijk vergeten. Weet iemand hoe je een boek kunt ontlezen? Tips welkom.

Gelukkig had ik – los van reading challenges – nog een heerlijk kerstboek dat op me lag te wachten: Winter in het kattencafé. Ik liet me met alle plezier meevoeren door het geluid van spinnende katten en de geur van koffie om mijn leeszenuwen tot bedaren te brengen. En daarna deed ik er nog een sprookjesachtig schepje bovenop met deze prachtige geïllustreerde versie van Belle en het Beest van Anne Leysen:

En toen was het ineens het eind van het jaar. Among Others lag nog op me te wachten, maar ik vond het een beetje onzin om die er snel door te gaan jagen, alleen om het laatste vakje af te vinken. Het moet tenslotte wel om het plezier gaan, toch?

*nerveus trillend ooglidspiertje*

 

… EN DE REST

 

SECRET SANTA: BOEKENSWAP

Ik deed ook weer mee aan een boekenswap! Daarbij trek je lootjes, maak je een pakket voor iemand die je niet kent maar net zo’n boekenliefhebber is, en krijg je ook een pakket. Hoofdrol in het pakket? Boeken natuurlijk. Hoe het ging met in- en uitpakken verdiende wel een afzonderlijke post, die vind je hier.

 

BOEKIGE CREATIVITEIT

Voor mezelf maakte ik ook nog een klein cadeautje: een booksleeve, zodat mijn leesvoer in deze koude dagen warm ingeduffeld is en (daar gaat het natuurlijk eigenlijk om) opgewassen tegen van hot naar her rondgesleept worden:

Wie oog voor detail heeft, kan hierboven ook een stuk van het kerstcadeautje zien dat ik van manlief kreeg. Op de een of andere manier werd het op een gegeven moment traditie dat hij me jaarlijks een deel van de Glamourist-serie van Mary Robinette Kowal cadeau deed. Toen die serie was afgerond stapten we vorig jaar over op Ghost Talkers (een van mijn toppers van 2019, trouwens) en deze keer werd het The Calculating Stars, waar ik enorm naar uitkijk.

 

GOEDE LEESVOORNEMENS

Ik heb er drie!

1)     Net zoals vorig jaar heb ik alweer een aantal ingesteld dat ik dit jaar graag wil lezen. Ik merk nog steeds dat ik mezelf te weinig leestijd gun, en die aantal-challenge helpt om dat in te gaten te houden. Ik heb dus weer 120 op de teller gezet.

2)     Ik heb me voorgenomen om andere challenges dit jaar links te laten liggen. Ik vind het enerzijds interessant om boeken te lezen die ik anders niet zo gauw zou oppakken… maar anderzijds ben ik een enorme moodlezer. En ik merkte dit jaar dat er een essentieel stukje leesplezier verloren gaat als ik niet op elk moment gewoon kan voelen aan welk boek ik nu behoefte heb. Dat gezegd zijnde: ik zag (jawel, ik heb wel gekeken) dat ik toevallig begin januari al een boek gelezen heb dat toevallig bij het Hebban-thema voor januari past. Dus misschien doe ik mee aan één challenge? Een kleintje maar? (Oh jee…)

3)     Ik heb in 2019 voor het eerst bewust gemerkt hoeveel fijne boeken ik gelezen heb dankzij tips van andere bloggers en leesvriend(inn)en. Die wil ik eens wat vaker gaan opvolgen.

 

Hebben jullie leesvoornemens voor 2020?

Unboxing: Wonderland’s Bookish Secret Santa 2019

Unboxing: Wonderland’s Bookish Secret Santa 2019

Ik had er eerder enthousiaste posts over zien passeren, en het zag er altijd zo gezellig en feestelijk uit: een boekenswap. Vorig jaar besloot ik voor het eerst mee te doen met de kerst-boekenswap van Kwante in Wonderland. Een pakket onder de boom waarin gegarandeerd […]

November 2019: schrijven, lezen en de rest

November 2019: schrijven, lezen en de rest

De maand van enerzijds de boekenbeurs en anderzijds – paradoxaal genoeg – erg weinig lezen!   SCHRIJVEN   DE BOEKENBEURS In november was het natuurlijk tijd voor dé Boekenbeurs in Antwerpen. Ik was uitgenodigd op de feestelijke vooropening en de week erop gingen we met […]

Hoe staat het met mijn reading challenges? De Scifi & Fantasy Reading Challenge

Hoe staat het met mijn reading challenges? De Scifi & Fantasy Reading Challenge

Ooit had ik wel eens een poging gedaan om elk boek dat ik las bij te houden in een schriftje. Maar helaas was de keuze ‘een nieuw boek beginnen’ versus ‘aantekeningen maken over het vorige’ altijd snel gemaakt. Toen ontdekte ik de lezerswebsites en hoe gemakkelijk je daar een boek op digitale ‘heb ik gelezen’-plankjes kunt zetten.

Het was leuk om er achter te komen hoeveel ik nu eigenlijk echt las per maand of jaar. En toen leerde ik de challenges kennen… Voor 2019 stelde ik een aantal in – 110 boeken, besloot ik mee te doen aan de Hebban maandthema’s én om een poging te doen om de categorieën voor de Scifi & Fantasy Reading Challenge af te vinken.  

De 110 halen bleek absoluut geen probleem en ook met de maandthema’s ben ik (vrij) goed bij, maar hoe zit het met Scifi & Fantasy Reading Challenge? Met de laatste maand van het jaar in het vooruitzicht… tijd om de balans op te maken.

 

De categorieën

Voor deze challenge moet je in 14 categorieën een boek lezen. Eens kijken hoeveel ik er daarvan kan afstrepen, want ik heb het in de loop van het jaar maar heel rommelig bijgehouden.

 

1. lees een boek uit een (klassieker) meeleesclub => check!

Deze kon ik meteen in het begin van het jaar al afvinken met de meeleesclub van januari van Good Omens. Ik herlas het boek van Terry Pratchett en Neil Gaiman met veel plezier, ook al werd ik er nét iets minder door meegesleurd als de vorige keer dat ik het las.

 

2. lees een kort verhaal =>check!

Zoals ik onlangs al vertelde ben ik normaal niet zo van de kortverhalen, maar af en toe maak ik een uitzondering. Voor deze categorie las ik De laatste draak van Johan Klein Haneveld.

 

3. lees een boek uit What Sub/genreartikels => nog niet…

Bij het bladeren door de What Sub-artikels, op zoek naar inspiratie, kwam ik het artikel over Mannerpunk tegen. Ik las eerder al de Jane Austen-achtige Glamourist-serie van Mary Robinette Kowal, en ben momenteel volop bezig met The Parasol Protectorate van Gail Carriger. De boeken in dit artikel passen dus wel in mijn straatje.

Ik denk dat ik voor deze categorie nog snel even op jacht ga naar Pride and Prejudice and Zombies van Seth Graham. Die intrigeert mij al een tijdje, maar ik was altijd bang dat het te… eh… zombie-achtig zou zijn (niet zo’n fan van zombies). Goed moment om het toch maar een kans te geven?

 

4. lees een Hugo /Nebulawinnaar => nog niet…

In deze lijstjes herken ik wel wat titels (o.m. Jonathan Strange & Mr Norell, Ancilliary Justice) maar geen daarvan las ik dit jaar. Hier moet ik mijn best nog even op doen.

 

5. lees een fantasyboek uit de Hebban top 1000 => check!

Ik las onlangs Ready Player One van Ernest Cline, dat op nummer 245 staat.

 

6. lees een boek uit een serie => check!

Deze categorie vinkte ik af met The Long Earth van Stephen Baxter en Terry Pratchett. Wat me eraan doet denken dat ik het vervolg daarop nog een keer wil gaan lezen…

 

7. lees een boek gelabeld SF => bijna

Het valt me bij deze op dat ik dit jaar weinig tot geen SF gelezen heb. Op dit moment ben ik echter bezig met Aurora Rising van Alastair Reynolds. Bekentenis: toen ik dit boek beetpakte in de bibliotheek dacht ik eigenlijk dat het een ander was (met dezelfde titel)… maar toen hield deze toch mijn aandacht vast.

 

8. lees een boek met magie er in => check!

Voor iemand die veel fantasy leest zou dit geen moeilijke categorie moeten zijn. Waarom heb ik dan in vredesnaam nog niets ingevuld? Waarschijnlijk leek het té gemakkelijk of zo. Ik ga hier This Savage Song van V.E. Schwab invullen, ik heb immers erg genoten van de verweving van muziek en magie in dat boek.

 

9. lees een spannend verhaal => check!

Dit is zo’n categorie waarin je veel zou moeten kunnen passen. Alweer vreemd dat ik dan uitgerekend hiervoor nog niets heb ingevuld. Na enig scrollen door mijn gelezen boeken ga ik voor de urban fantasy Ziel van ijzer van Patricia Briggs.

 

10. lees een favoriet van een van de clubleden => check!

Ik kwam er na het lezen van Nimmernacht van Jay Kristoff achter dat het ook een favoriet is van zowel Demi Schoonenberg als Yvette Stevens.

 

11. lees een boek van eigen bodem => check!

Kijk, deze categorie was ik helemaal vergeten, maar die kan ik ook afvinken. Vorige maand las ik nog Peter & Pan van Dimitri Balcaen.

 

12. lees een graphic novel => check!

Deze was niet zo heel erg moeilijk. Ik las een aantal delen in mijn favoriete SF-stripseriecyclus (De werelden van Aldebaran van Leo) waar ik weer enorm van genoot. Daarnaast las ik ook een nieuwe interpretatie van Dracula die me minder kon bekoren, ondanks de mooi uitgewerkte landschappen.

 

13. lees een boek uit een 7x artikel => nog niet

Na even zoeken kwam ik een artikel tegen over lange series en daar stond ook Pratchetts Schijfwereld tussen. Ik zit al een paar dagen met een half oog naar Hogfather (Berevaar) te kijken, leek me wel een leuke om eens te herlezen in de kerstperiode, dus die verhuist naar de bovenkant van mijn leesstapel.

 

14. lees een boek uit een continent buiten Amerika en Europa => check!

Hier had ik Nimmernacht nog een tweede keer kunnen neerzetten (Jay Kristoff is immers een Australiër), maar dat vond ik wat flauw. Gelukkig las ik inmiddels ook al het vervolg, Godsgrave, dus kan ik netjes een apart boek voor deze categorie invullen.

 

Samengevat: hoe staat het ervoor?

Ik heb van de 14 categorieën er al 10 kunnen afvinken. Blijven over:

3. lees een boek uit What Sub/genreartikels => Pride and Prejudice and Zombies van Seth Graham?

4. lees een Hugo /Nebulawinnaar => inspiratie gezocht!

7. lees een boek gelabeld SF => bezig met Aurora Rising

13. lees een boek uit een 7x artikel => Hogfather van Terry Pratchett?

Vier boeken om de challenge compleet te maken… Moet toch te doen zijn, met nog een maand te gaan. Doe jij mee aan reading challenges? Hoe gaat het daarmee?

Oktober 2019: schrijven, lezen en de rest

Oktober 2019: schrijven, lezen en de rest

In oktober: de herfst ging definitief van start (wat een leesseizoen: buiten regen en wind, binnen in een boek duiken), ik las heel wat moois van eigen bodem, was te gast op FACTS, had pret met pompoenen en maakte een rommeltje van mijn reading challenges. […]

De Warmste Week: boek ‘Thuisloos’

De Warmste Week: boek ‘Thuisloos’

Als schrijver heb ik één groot probleem: ik kan het niet kort houden. Dat betekent dus dat kortverhalen voor mij een ware kwelling zijn. Er lijken maar twee opties te zijn: uren in de verte staren, op zoek naar een goed idee. Of gewoon beginnen […]

September 2019: schrijven, lezen en de rest

September 2019: schrijven, lezen en de rest

September was euh… voorbij voor ik het wist. Volgens mijn man kon ik de blogpost van september beter laten zitten, als ik er in november nog aan moest beginnen. Nee, schat, dat gaat dus écht niet! Wil je soms dat mijn hele jaar uit balans voelt? 

En dus doe ik het gewoon even snel in vogelvlucht, niemand hoeft het te merken…

 

SCHRIJVEN

FESTIVALS

In september was het seizoen nog in volle gang! Als schrijver was ik present op… (kijk naar de foto en raad de naam van het festival):

 

Jawel, de Schotse Dagen in Landcommanderij Alden Biesen. Geen púcai gespot, wel heel wat Schotse ruiten gezien. Een meisje in een prachtige Victoriaanse uitdossing was zo lief om me te komen vertellen dat ze Overstekers toevallig had ontdekt op een boekenmarktje en dat ze sindsdien helemaal geobsedeerd was door de wereld in mijn boeken. Doedelzakken hadden nog nooit zo zoet geklonken en ik zat nog minutenlang met een waarschijnlijk licht idiote brede grijns op mijn gezicht.

Een weekje later ging ik als bezoeker naar Arcen en het was heerlijk om weer eens een dagje te mogen rondlopen in het koninkrijk Elfia.

 

 

… LEZEN…

In september las ik 9 boeken. En daarbij kon ik helaas niet één challenge afvinken. (Gelukkig weet ik nu al dat ik dat in oktober heb goedgemaakt!)

Deze maand kwam ik tot de vaststelling dat ondanks enig doorzetten de NA-boeken van Rebecca Yarros niet helemaal mijn ding zijn (terwijl ik op de eerste blz. van deel 1 nog wel oprecht een traantje wegpinkte)… en dat ik van De kleine wereld van Wendy kennelijk vooral boekentips opdoe over boeken met katten in een hoofdrol (Molly & Het Kattencafé was een succes, trouwens, dankjewel, Wendy!)

En dan waren er nog een leesclub en een boek van mijn verheuglijstje.

 

LEESCLUB: DROOMLEVEN VAN EEN FANGIRL

In september nam ik nog eens deel aan een (online) leesclub van Booklantis. Droomleven van een fangirl van Laurianne Aerts was daar aan de beurt en de cover daarvan sprak me wel aan: vrolijk en een beetje quirky. Hoewel ik achteraf beschouwd met verkeerde verwachtingen aan het boek begon (ik dacht dat het boek óver fan fiction ging, niet dat het fan fiction wás) heb ik er toch van genoten, vooral dankzij het gevoel voor humor van de schrijfster. Het was een lief verhaal, dat fans van de band waarover het gaat ongetwijfeld zal bevallen. Mijn uitgebreide review van dit boek vind je hier.

 

LEES-HOOGTEPUNT: THIS SAVAGE SONG

Vorig jaar kreeg ik in een kerst-swap This savage song van V.E. Schwab. Sinds ik haar Shades of magic-serie heb gelezen ben ik fan van deze schrijfster en ik was dan ook erg benieuwd naar dit boek.

Kate Harker and August Flynn are the heirs to a divided city—a city where the violence has begun to breed actual monsters. All Kate wants is to be as ruthless as her father, who lets the monsters roam free and makes the humans pay for his protection. All August wants is to be human, as good-hearted as his own father, to play a bigger role in protecting the innocent—but he’s one of the monsters. One who can steal a soul with a simple strain of music.

When the chance arises to keep an eye on Kate, who’s just been kicked out of her sixth boarding school and returned home, August jumps at it. But Kate discovers August’s secret, and after a failed assassination attempt the pair must flee for their lives.

Ik heb er weer enorm van genoten! Net zoals haar andere boeken moet ook dit boek het vooral van de sfeer hebben, de interacties tussen de personages en hun worstelingen met zichzelf en hun moraal. De manier waarop magie en muziek verweven waren vond ik heel fascinerend, net als de herkomst van de monsters… En over covers gesproken: dit is toch ook wel een héle mooie.

 

… EN DE REST

IN DE KEUKEN

– ‘Willen jullie nog tomaten?’ vroeg mijn schoonmoeder.

Ik wil dingen uit eigen tuin altijd wel.

– ‘Hoeveel wil je er dan?’

– ‘Hoeveel heb je er?’

Het kwam erop neer dat ik de hele groentelade uit de koelkast in een doos leeg kieperde en mee naar huis smokkelde (ik mocht ze gewoon hebben, hoor, maar het smaakt toch nét ietsje beter als je iets met moeite veroverd hebt).

– ‘En wat ga je dan met al die tomaten doen? Wij eten eigenlijk niet zo vaak tomaten.’

Wij eigenlijk ook niet. Maar we eten wél spaghetti, pizza, gevulde courgettes… en dus gooide ik de oven vol tomaten en roosterde die uren en uren tot heel het huis er naar geurde. Na het pureren en zeven had ik een voorraadje (lekker zoete!) passata had die in porties de vriezer in kon, klaar voor gebruik.

 

 

 

Augustus 2019: schrijven, lezen en de rest

Augustus 2019: schrijven, lezen en de rest

Augustus was niet alleen feestelijk omdat er twee festivals in voorkwamen. Er was ook een heuglijk nieuwtje!   SCHRIJVEN… FESTIVALS Twee stuks dus! 10 en 11 augustus stond ik met Het Schrijverscollectief op Elftopia bij kasteel Ooidonk. ‘s Ochtends werden we tijdens het opstellen ineens […]