Blog,  Nieuws

De Warmste Week: boek ‘Thuisloos’

Als schrijver heb ik één groot probleem: ik kan het niet kort houden. Dat betekent dus dat kortverhalen voor mij een ware kwelling zijn. Er lijken maar twee opties te zijn: uren in de verte staren, op zoek naar een goed idee. Of gewoon beginnen met schrijven en keer op keer ‘hoofdstuk 1 van een nieuw boek’ produceren, in plaats van een afgerond verhaal! Dus hoe kom ik dan in een verhalenbundel terecht? 

 

Hoe het begon…

Enter Sandra, mijn uitgeefster bij Hamley Books.

‘Zeg, zou jij het leuk vinden om een bijdrage te leveren aan onze verhalenbundel voor een goed doel?’

Een resem eerste boekhoofdstukken op mijn harde schijf – de helft daarvan ooit begonnen als de aanzet van een kortverhaal – zong spottend ‘er kan er altijd nog eentje bij’.

‘Eh… ik wil wel hoor, maar ik weet niet of ik het kan. Zie je, kortverhalen en ik…’

‘Weet je wat’, zei Sandra doortastend, ‘probeer het maar gewoon en laat me weten of het lukt.’

 

Het goede doel: Ne(s)t vzw

Er was maar één ‘vereiste’ voor het verhaal (behalve dan dat het maar 2500 woorden mocht zijn, *paniek*, verstop de letters en de zinnen): het thema van de bundel was Thuisloos. Het zou namelijk een boek worden over en voor thuisloze jongeren. Hamley Books geeft elk jaar een boek uit waarvan de opbrengst integraal naar een goed doel gaat.

Het thema raakte me.

Ik ben zo iemand die gerust vakanties, uitstapjes en restaurantbezoekjes kan missen… zolang ik maar mijn solide thuisbasis heb. De plek waar ik tot mezelf kan komen, waar ik kan opladen, waar ik innerlijke harmonie vind. Als kind had ik ontzettende last van heimwee wanneer ik maar van huis was. Als volwassene heb ik op reis mijn kleine ritueeltjes nodig om mijn thuisgevoel mee te nemen – terwijl ik nog wel van alle gemakken voorzien ben! Een dak boven mijn hoofd, mensen die van me houden in de buurt. Genoeg mensen kunnen daar alleen maar van dromen. Ook jonge mensen, die juist extra bescherming en liefde nodig hebben.

Ik wilde heel graag mijn steentje bijdragen.

Het goede doel voor dit jaar werd – in het kader van de Warmste WeekNe(s)t vzw: een organisatie die tienermeisjes een veilig toevluchtsoord biedt.

 

Maar, een kortverhaal…

Ik probeerde het. En maakte het verhaal af. Geslaagd! Of niet?

Man: ‘Ja, liefje, wat kan ik zeggen… het leest als hoofdstuk 1 van een geweldig boek, maar…’

Ik: ‘Maar, maar… het heeft toch een einde?’

Man: ‘Je bedoelt die paar haastige alinea’s nadat je duidelijk beseft had dat je woorden bijna op waren?’

Betrapt.

De eerste hoofdstukken-clan gniffelde gemeen.

 

Een kortverhaal, jawel

In tegenstelling tot de vorige keren had ik nu een goede reden om door te zetten. Ik zette dus mijn innerlijke redacteur aan het werk. Wat was de hoofdzaak van dit verhaal? Welke details waren belangrijk? Welke achtergrondinformatie had de lezer echt nodig? Hoeveel sfeerschepping was strikt noodzakelijk om alles voor je te kunnen zien? Ik structureerde, schrapte en ging naar de essentie.

En toen begon ik te herwerken, herschikken en stukjes te herschrijven. Ooo, dacht ik, toen het ineens vanzelf ging, zit het zo? Moest ik het eerst schrijven om te weten waar het heenging? Achteraf beschouwd: ik had het kunnen weten. Ik heb nog nooit iets geschreven waarbij ik in de eerste versie al precies wist wie de personages  waren en waar ze heen wilden. In het geval van een kortverhaal moet ik alleen eerder zeggen: tot hier en niet verder.

De eerste hoofdstukken-clan morde.

Yep. Ik schreef nu echt een kortverhaal. Eén dat werkte, en goed ook, volgens mijn proeflezers.

 

Wat voor verhaal?

Genre en onderwerp waren vrij. Je zou dus denken dat ik de gelegenheid te baat nam om een fantasyverhaal te schrijven, misschien zelfs iets in mijn Overstekers-wereld. Een ‘thuis’ achterlaten speelt daarin voor veel wezens immers een belangrijke rol.

Maar mijn meest intrigerende idee was voor een science fiction-verhaal. Het is dus een verhaal geworden dat zich afspeelt op onze aarde, maar dan in een toekomst die dankzij de tussenkomst van een buitenaards ras erg dystopisch is… Kan het hoofdpersonage ‘Een nieuw thuis’ vinden (zoals de titel van het verhaal luidt)?

 

Steun jij ook?

Nieuwsgierig geworden?

Als jij ook graag een bijdrage wil schenken aan Ne(s)t vzw en de Warmste Week, en daarbij een verhalenbundel vol talent van eigen bodem in huis wil halen, dan kun je het boek voor €10 bestellen via de webshop van Hamley Books. Bestel vóór december, want dan wordt het boek gedrukt en naar je opgestuurd (binnen België zonder extra kost, naar Nederland komen er €2 verzendkosten bij).

In de bundel vind je verhalen – in uiteenlopende genres – van Emmelie Arents, Esther Boek, Joanne Carlton, Lara Reims, Latoya Morris, Luna Van Roosen, Nina Verheij, Pat Craenbroek, Petra Doom, Rani de Vadder en Sandra J. Paul.