Blog,  Update status boek

Juni 2018: lezen, schrijven en de rest

Een villa die gebouwd werd als ‘rustig leesoptrekje’…  in Italië leer je wel hoe het hoort. Deze maand ging ik op vakantie, en in een land met zo’n geschiedenis, is de inspiratie nooit veraf. Laten we dit maar gewoon meteen doen:

Tja, wat kan ik zeggen. Ze zijn écht zo lekker.

 

SCHRIJVEN…

Voor Overstekers 3 had ik natuurlijk al wat stukjes en beginnetjes en scènes, maar in de tweede helft van juni (na mijn vakantie) werd het menens.

Tijd om de wilde ideeën een beetje te stroomlijnen. En daarna om serieus te gaan schrijven. 10928 woorden netto erbij was best een mooi resultaat voor deze vakantiemaand. Voor volgende maand gaat mijn beoogde word count per dag wel omhoog. Schrijven wordt voor mij fijner als ik mezelf aanspoor om flinke stukken achter elkaar te schrijven. Dan raak ik pas echt verstrengeld met het verhaal, wachten invallen me op tijdens avondwandelingen, en beginnen plotpunten in elkaar te klikken. Het is alsof mijn verhaalideeën een zekere mate van intensieve aandacht willen.

 

… LEZEN…

Mijn boek van de maand.

Marissa Meyer (die ik al kende van de Lunar Chronicles) heeft met Harteloos een vertelling gecreëerd rondom het verleden van de Hartenkoningin uit Alice in Wonderland. Nu is dat eigenlijk een afschuwelijk personage, dus je verwacht het ergste. In plaats daarvan begint het verhaal met een eigenzinnig meisje, dat met de grootste zorg citroentaartjes staat te bakken. Die spatten zo van de pagina dat je al meteen meer wil weten. De grote wens van het meisje? Een eigen bakkerij openen. Maar dat kan niet zomaar: ze is nu eenmaal van adel, en haar familie wil haar dringend uithuwelijken… of ze nu haar oog zelf op iemand anders heeft laten vallen of niet.

Het heerlijke is de stijl. Die typische, beeldende touch van Meyer, waardoor je alles voor ogen ziet, gemixt met de absurde kleurrijkheid van Alice in Wonderland. Als er een vlieg moet verjaagd worden is dat geen gewone vlieg, ook geen paardenvlieg, maar een hobbelpaardvlieg.

Verzaligde zucht.

Waarschuwing: het kan natuurlijk niet bij gebakjes en ontluikende liefdes blijven. Ooit moet dit meisje wel een van de meest asympathieke personages uit een boek worden. Dus geniet driekwart van het boek van iets dat veel luchtiger, vrolijker en kleurrijker was dan je je had voorgesteld… leg het dan even aan de kant… haal eens diep adem, en lees dan hoe het allemaal zo vreselijk is misgegaan. Happy beginnings garanderen helaas geen happy end.

Wat mij betreft kwam die omslag niettemin wat plots, maar dat komt misschien ten dele omdat ik het boek bijna in één adem heb uitgelezen… omdat het dus ZO leuk was om in deze wereld te vertoeven.

… en de rest

Zomerse juweeltjes

Zomer is… tijd om besjes te plukken! Vers met wat kwark, blueberry muffins, prachtig gekleurde smoothies… ik kan er geen genoeg van krijgen.

Volgende maand: festivals

Volgende maand kun je me treffen op twee verschillende fantasy-festivals. Op Elftopia in Deinze, op 11 augustus. En 18 en 19 augustus trek ik helemaal naar Friesland, voor Imaginarium, waar ik ook een schrijfworkshopje verzorg. Kom gerust eens langs voor een babbel over lezen, fantasy, of mythologie!

Deze maand: vakantie

Omdat wij ons niet aan vaste momenten in het jaar hoeven te houden, kunnen we altijd lekker weg vóór het hoogseizoen. Op die manier kan ik twee van mijn niet-zo-geliefde aspecten van reizen ontwijken: mensenmassa’s en tropische temperaturen.

We gingen dit jaar naar Italië, waar je als cultuur- en gastronomieliefhebber altijd je hart kunt ophalen. En omdat we graag een keer met de auto op pad wilden, kozen we deze keer voor het Noordelijke gedeelte, van het Comomeer tot Verona.

Manlief en ik dwalen allebei graag in romantische tuinen en tussen mythologische taferelen. Met andere woorden: in renaissance-palazzo’s krijgen we vaak het gevoel van ‘yep, ons soort  huis’. We werden tot mijn grote genoegen tot twee keer toe verrast door een van mijn favoriete thema’s: het verhaal van Amor en Psyche

Ook het theater in Verona niet op ons lijstje ontbreken. Je mag natuurlijk niet al te hard nadenken over wat voor afgrijselijke taferelen zich daar hebben afgespeeld… maar toch is het fascinerend om op zo’n plek te staan. Om je voor te stellen wie er in de loge zat, en besliste over leven en dood, of (al dan niet geeuwend) toekeek hoe in de waagschaal werden gelegd. Wat voor soort mens word je, als je de macht hebt om daarmee te spelen? Ik hoef waarschijnlijk niet te zeggen dat de verhaalideeën borrelden.

 

 

Natuurlijk kun je niet zonder leesvoer op vakantie. Als de dagen al rijk gevuld zijn, probeer ik te kiezen voor wat luchtig leesvoer voor ‘s avonds. Deze selectie nam ik mee:

Leek me net genoeg voor 10 dagen, rekening houdend met het feit dat we vooral veel op verkenning wilden. Bleek dat ik het goed ingeschat had: alleen aan deel 3 van The Darkest Minds (ook niet bepaald luchtig, achteraf beschouwd) ben ik net niet toegekomen, en Harteloos heb ik thuis uitgelezen.

Als je met de auto op reis gaat naar een land als Italië, dan is er één groot voordeel. Je kunt thuis nog lang nagenieten: