Blog,  Gelezen,  Lezen,  Nieuws,  Update status boek

2021: schrijven, lezen en de rest – 12 favorieten

De tweede helft van 2021 is het hier stil geweest. Het begin van 2022 leek me een mooi moment om mijn blog weer nieuw leven in te blazen. Ik begin met een terugblik: een lijstje met twaalf van mijn favoriete dingen uit 2021, in willekeurige volgorde (nu ja, min of meer chronologisch). Waarom twaalf? Omdat ik er meer had dan tien en éénentwintig me ook weer wat overdreven leek.

 1. De verschijning van Overstekers 3 – Koninklijke magie

Stiekem waren de eerste boeken er al de laatste week van 2020, maar de officiële publicatiedatum viel toch echt in januari. Het eerste boek van Overstekers was mijn debuut, dus het voelde wel erg bijzonder om nu de complete trilogie in handen te kunnen houden…

 1. Lezen: Patricia Briggs

Ik heb dit jaar (zoals uit deze post wel zal blijken) op schrijfvlak veel gedaan, maar als lezer heb ik beduidend minder boeken gelezen dan vorige jaren. Bij het doorlopen van mijn lijstje van gelezen boeken, sprong Patricia Briggs eruit. Ik had eerder al wel wat van haar gelezen, maar in 2021 heeft ze stevig een plekje op mijn lijstje van favoriete urban fantasy-auteurs ingenomen.

 1. Lezen: Erin Morgenstern

Ik was een grote fan van haar debuut The Night Circus, dus ik keek uit naar haar tweede boek (waarop we acht jaar hadden moeten wachten). Het was heel anders dan ik had verwacht, maar eens ik het had losgelaten om te proberen te definiëren wat het verhaal nu eigenlijk precies was, genoot ik met volle teugen van deze ode aan verhalen vertellen.

 1. De verschijning van De 366ste dag, verhaal en dichtbundel

De Overstekerstrilogie is samen goed voor zo’n 400.000 woorden. Het verhaal van De 366ste dag telt er nog geen 10.000. Ik ben normaal geen mens van kortverhalen, maar ik hou wel van poëzie, en dit filosofische, spirituele sprookje, kun je lezen als een soort lang prozagedicht. Het is deels geïnspireerd op gedichten die ik een hele tijd gelezen al schreef, en ook die werden ter gelegenheid van de uitgave gebundeld, in een apart boekje.

 1. Een nieuw huisgenootje: Merlijn

Deze kleine kruimel werd geboren in een lege groencontainer, werd samen met moederpoes en broertje en zusjes gered door vzw Kat zonder Dak, en ging er kort daarna toe over om onze harten te veroveren. In augustus mochten we hem ophalen. Hij begreep meteen wat de belangrijkste plek in huis was en pikte die dus in, en vond de speeltjes die we voor hem hadden gekocht wel leuk, maar mijn mooiste boekenlegger toch het allerleukst!

Inmiddels is hij een stuk gegroeid, en hij weet heel goed wie de mooiste in huis is.

 1. Weer op pad met het Schrijverscollectief

De tenten van het Schrijverscollectief hadden lang opgeborgen gelegen, maar toen het zonnetje scheen, konden er weer wat festivalletjes doorgaan! Heerlijk om weer wat lezers te spreken en boeken te mogen signeren. Met Halloween trokken we natuurlijk alles uit de kast, aangezien we ons zolang hadden moeten inhouden…

 1. Tante worden

Mijn zus beviel dit jaar van haar eerste kindje. Ik heb al een neefje en nichtje via mijn schoonzusje, maar omdat die een behoorlijk eind rijden ver wonen en mijn zus juist erg dichtbij, werd ik nu voor het eerst als oppas ingeschakeld voor een baby van amper een paar weken oud. ‘Aaah, maar wat als ik hem laat vallen?’ werd vrolijk beantwoord met: ‘Gewoon zijn hoofdje ondersteunen, dan komt alles goed’ (moeders leren kennelijk al snel een zekere mate van laconieke nuchterheid).

Hij heeft het allemaal overleefd en liet zich ook nog eens zonder klagen een kerstmuts opzetten. Voorbeeldbaby!

 1. Mijn eerste radio-optreden

Ik werd geïnterviewd voor radio Zuidrand over mijn boeken.

 1. De verschijning van Kinderen van Orpheus 1 – Het Lied van Ariane

Als je heel strikt telt, dan was dit dus het vierde boek dat van mij verscheen in 2022! Een verhaal waarin muziek magie voedt en de dreiging van onderwereldwezens zichtbaar maakt… Titelpersonage Ariane gaat muziek studeren in Parijs, maar belandt daar in een wereld waar ze het bestaan nooit van vermoed had.

 1. LEES! in Antwerpen – mijn VRT-debuut

In het begin van het jaar ging het mij net als veel andere boekenliefhebbers in Vlaanderen aan het hart om te horen dat ‘de’ Boekenbeurs in Antwerpen ter ziele was gegaan. Gelukkig werd er gewerkt aan opvolgers. Ik signeerde op één daarvan, LEES! in Antwerpen. Daar werd ik ook geïnterviewd door Tom De Cock voor de Boekathon van de VRT.

https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/de-boekathon/4-november/de-boekathon-s4-novembera21/

 1. De schaduw over Wintertij

Ik werkte mee als proeflezer en redacteur aan een kort avontuur voor Dungeons & Dragons-liefhebbers, gecreëerd door mijn man Jelmer.

 1. En natuurlijk werd er ook nog gebakken

Van blauwebessenmuffins in de zomer tot een pompoentaart met een decoratie van sterretjes en besneeuwde veenbessen voor kerst.

Toch wel leuk, zo’n lijstje van mooie momenten! Ik realiseer me weer eens hoeveel ik heb om dankbaar voor te zijn, fijn om daar bij stil te staan.

4 Comments

 • zwartraafje

  Dat is inderdaad een mooie lijst. Fijn dat 2021 zoveel lichtpuntjes bracht. Hopelijk kan ik dit jaar wel weer naar zowel Lees! (voor mij de eerste keer) als evenementen gaan. Wie weet komen we elkaar dan nog eens in het echt tegen.

  • Petra's Spinsels

   Het erge is dat ik nadat ik deze post gepubliceerd had me maar dingen bleef herinneren van ‘oh ja, dat had ook nog op de lijst gemoeten!’ (zoals een geweldig swappakket bijvoorbeeld 😉 ) – ik was dus makkelijk aan 21 gekomen. Nu ja, erg… als ik even voorbijzie aan mijn compleetheidsdrang, dan is dat eigenlijk net een heel mooi effect van het maken van dit lijstje. Hoe meer mooie dingen je bewust ziet, hoe meer er bijkomen…

   Ik heb gehoord dat de voorbereidingen voor Lees! in volle gang zijn en er staan ook alweer wat andere evenementen op het programma… dus nu hopen dat alle andere omstandigheden meewerken, dan komen we elkaar wie weet inderdaad wel weer eens tegen tussen de boeken in 2022!

   • zwartraafje

    Dat is inderdaad zo. Zodra je ergens bewust meer op gaat letten wordt de lijst steeds langer. Voor mij is 2022 alvast het jaar waarin ik na jaren dromen en rondkijken ein-de-lijk een boekenjurk heb gevonden. Je gaat ze ongetwijfeld zowel op mijn blog als Instagram zien verschijnen want ik ben er echt zo zo blij mee. Ze is ecologisch, heeft een fijne ademende stof, is lang genoeg, schijnt niet door, heeft zakken, slankt af, kan met heel veel verschillende kleuren gecombineerd worden en er staan boeken én katten op. Kortom een droomjurk!

    • Petra's Spinsels

     Jaaa, die heb ik zien passeren, en hij is echt superleuk! Echt een droomjurk 🙂 want naar een jurk die én fijn zit én er goed uitziet kun je op zich al lang zoeken, laat staan als er ook nog boeken en katten aan te pas komen! 😀