Blog,  Gelezen

Hoe staat het met mijn reading challenges? De Scifi & Fantasy Reading Challenge

Ooit had ik wel eens een poging gedaan om elk boek dat ik las bij te houden in een schriftje. Maar helaas was de keuze ‘een nieuw boek beginnen’ versus ‘aantekeningen maken over het vorige’ altijd snel gemaakt. Toen ontdekte ik de lezerswebsites en hoe gemakkelijk je daar een boek op digitale ‘heb ik gelezen’-plankjes kunt zetten.

Het was leuk om er achter te komen hoeveel ik nu eigenlijk echt las per maand of jaar. En toen leerde ik de challenges kennen… Voor 2019 stelde ik een aantal in – 110 boeken, besloot ik mee te doen aan de Hebban maandthema’s én om een poging te doen om de categorieën voor de Scifi & Fantasy Reading Challenge af te vinken.  

De 110 halen bleek absoluut geen probleem en ook met de maandthema’s ben ik (vrij) goed bij, maar hoe zit het met Scifi & Fantasy Reading Challenge? Met de laatste maand van het jaar in het vooruitzicht… tijd om de balans op te maken.

 

De categorieën

Voor deze challenge moet je in 14 categorieën een boek lezen. Eens kijken hoeveel ik er daarvan kan afstrepen, want ik heb het in de loop van het jaar maar heel rommelig bijgehouden.

 

1. lees een boek uit een (klassieker) meeleesclub => check!

Deze kon ik meteen in het begin van het jaar al afvinken met de meeleesclub van januari van Good Omens. Ik herlas het boek van Terry Pratchett en Neil Gaiman met veel plezier, ook al werd ik er nét iets minder door meegesleurd als de vorige keer dat ik het las.

 

2. lees een kort verhaal =>check!

Zoals ik onlangs al vertelde ben ik normaal niet zo van de kortverhalen, maar af en toe maak ik een uitzondering. Voor deze categorie las ik De laatste draak van Johan Klein Haneveld.

 

3. lees een boek uit What Sub/genreartikels => nog niet…

Bij het bladeren door de What Sub-artikels, op zoek naar inspiratie, kwam ik het artikel over Mannerpunk tegen. Ik las eerder al de Jane Austen-achtige Glamourist-serie van Mary Robinette Kowal, en ben momenteel volop bezig met The Parasol Protectorate van Gail Carriger. De boeken in dit artikel passen dus wel in mijn straatje.

Ik denk dat ik voor deze categorie nog snel even op jacht ga naar Pride and Prejudice and Zombies van Seth Graham. Die intrigeert mij al een tijdje, maar ik was altijd bang dat het te… eh… zombie-achtig zou zijn (niet zo’n fan van zombies). Goed moment om het toch maar een kans te geven?

 

4. lees een Hugo /Nebulawinnaar => nog niet…

In deze lijstjes herken ik wel wat titels (o.m. Jonathan Strange & Mr Norell, Ancilliary Justice) maar geen daarvan las ik dit jaar. Hier moet ik mijn best nog even op doen.

 

5. lees een fantasyboek uit de Hebban top 1000 => check!

Ik las onlangs Ready Player One van Ernest Cline, dat op nummer 245 staat.

 

6. lees een boek uit een serie => check!

Deze categorie vinkte ik af met The Long Earth van Stephen Baxter en Terry Pratchett. Wat me eraan doet denken dat ik het vervolg daarop nog een keer wil gaan lezen…

 

7. lees een boek gelabeld SF => bijna

Het valt me bij deze op dat ik dit jaar weinig tot geen SF gelezen heb. Op dit moment ben ik echter bezig met Aurora Rising van Alastair Reynolds. Bekentenis: toen ik dit boek beetpakte in de bibliotheek dacht ik eigenlijk dat het een ander was (met dezelfde titel)… maar toen hield deze toch mijn aandacht vast.

 

8. lees een boek met magie er in => check!

Voor iemand die veel fantasy leest zou dit geen moeilijke categorie moeten zijn. Waarom heb ik dan in vredesnaam nog niets ingevuld? Waarschijnlijk leek het té gemakkelijk of zo. Ik ga hier This Savage Song van V.E. Schwab invullen, ik heb immers erg genoten van de verweving van muziek en magie in dat boek.

 

9. lees een spannend verhaal => check!

Dit is zo’n categorie waarin je veel zou moeten kunnen passen. Alweer vreemd dat ik dan uitgerekend hiervoor nog niets heb ingevuld. Na enig scrollen door mijn gelezen boeken ga ik voor de urban fantasy Ziel van ijzer van Patricia Briggs.

 

10. lees een favoriet van een van de clubleden => check!

Ik kwam er na het lezen van Nimmernacht van Jay Kristoff achter dat het ook een favoriet is van zowel Demi Schoonenberg als Yvette Stevens.

 

11. lees een boek van eigen bodem => check!

Kijk, deze categorie was ik helemaal vergeten, maar die kan ik ook afvinken. Vorige maand las ik nog Peter & Pan van Dimitri Balcaen.

 

12. lees een graphic novel => check!

Deze was niet zo heel erg moeilijk. Ik las een aantal delen in mijn favoriete SF-stripseriecyclus (De werelden van Aldebaran van Leo) waar ik weer enorm van genoot. Daarnaast las ik ook een nieuwe interpretatie van Dracula die me minder kon bekoren, ondanks de mooi uitgewerkte landschappen.

 

13. lees een boek uit een 7x artikel => nog niet

Na even zoeken kwam ik een artikel tegen over lange series en daar stond ook Pratchetts Schijfwereld tussen. Ik zit al een paar dagen met een half oog naar Hogfather (Berevaar) te kijken, leek me wel een leuke om eens te herlezen in de kerstperiode, dus die verhuist naar de bovenkant van mijn leesstapel.

 

14. lees een boek uit een continent buiten Amerika en Europa => check!

Hier had ik Nimmernacht nog een tweede keer kunnen neerzetten (Jay Kristoff is immers een Australiër), maar dat vond ik wat flauw. Gelukkig las ik inmiddels ook al het vervolg, Godsgrave, dus kan ik netjes een apart boek voor deze categorie invullen.

 

Samengevat: hoe staat het ervoor?

Ik heb van de 14 categorieën er al 10 kunnen afvinken. Blijven over:

3. lees een boek uit What Sub/genreartikels => Pride and Prejudice and Zombies van Seth Graham?

4. lees een Hugo /Nebulawinnaar => inspiratie gezocht!

7. lees een boek gelabeld SF => bezig met Aurora Rising

13. lees een boek uit een 7x artikel => Hogfather van Terry Pratchett?

Vier boeken om de challenge compleet te maken… Moet toch te doen zijn, met nog een maand te gaan. Doe jij mee aan reading challenges? Hoe gaat het daarmee?