Blog

1 september

Soms werkt mijn brein raar.

– Goh, het is alweer 1 september.

– Oh yes! Niemand kan mij dwingen om ‘weer naar school’ te gaan… ik ben volwassen!

Terwijl ik het begin van het schooljaar niet eens zo erg vond. Er waren immers nieuwe boeken om open te slaan (ja, ik was dat soort leerling). De glans was daar weliswaar snel vanaf, helaas. Je mocht nu eenmaal niet gaan zitten lezen wanneer je wou (laat staan wat je wou).

Maar goed, anyway… Toen ik dit jaar op 1 september klaar was met me zelfvoldaan en vrij voelen, kwam mijn brein op de proppen met een volkomen tegengestelde gedachte: heb ik de voorbije maand wel een beetje productief doorgebracht?
Ik heb voor mezelf een Schema opgesteld, moet je weten.

Als ik mezelf al té vrij laat, dan doe ik namelijk helemaal niks (behalve met een boek rondhangen) of blijf ik net maar aan de gang (en vergeet ik te pauzeren of te eten). Zelfs de leukste dingen moet ik dus wat structuur geven, als ik het een beetje evenwichtig wil houden.

Zoals schrijven bijvoorbeeld.

En een poos geleden las ik dus de tip om per dag bij te houden hoeveel woorden je schrijft. Als je dan 0 moet invullen, is dat lekker confronterend: is het omdat je geen inspiratie had, of heb je je gewoon laten afleiden door minder belangrijke dingen? Als je het zelf niet serieus neemt, doet natuurlijk niemand dat.

Ik had het idee dat ik wel lekker op dreef was geweest in augustus. De beginfase van een kort of lang verhaal is altijd een beetje zoeken: waar gaat het heen? Welke ideeën worden groter, welke moet ik een beetje intomen? En dan ineens ben ik een grens over en begint het verhaal te vloeien. Ik had het idee dat ik wel in die zone zat, de voorbije maand, maar je weet het maar nooit. Het kon net zo goed een bedriegerijtje van mijn brein zijn.

Maar nee hoor. Zo’n 33000 woorden heb ik de voorbije maand geschreven aan Overstekers II. Dat is meer dan ik me had voorgenomen! Het vervolg op Een kracht ontwaakt is goed op weg… ik zit nu op twee derde, en dat betekent dat de écht spannende stukjes eraan komen.

September, ik zie het zitten dit jaar!