Blog,  Gelezen

December 2019: schrijven, lezen en de rest

Goh, wat had ik me verheugd op eindeloos veel lezen in de kerstvakantie… Resultaat? Ik heb bijna niets gelezen en ik heb eigenlijk geen idee hoe het komt. Of nou ja, eigenlijk wel: een lelijke verkoudheid in de week vóór de kerstvakantie zorgde ervoor dat mijn werk bleef liggen, waardoor ik een deel van mijn vakantie moest doorwerken. Maar daarna? Te veel gezelligheid, in de keuken staan, gezelschapsspelletjes spelen, boekige creativiteit… ach, daarover kan ik toch eigenlijk helemaal niet klagen?

 

 

SCHRIJVEN

 

WARMSTE WEEK: BUNDEL ‘THUISLOOS’

Dankzij heel wat gulle, warmhartige lezers was de bijdrage van Hamley Books aan de Warmste Week een succes: de bundel Thuisloos mocht naar heel wat adressen vertrekken en een mooie cheque werd afgeleverd. Bedankt aan iedereen die de bundel in huis haalde!

… LEZEN…

 

Tja, december bracht dus niet veel méér boeken dan november. Integendeel zelfs, het werd de maand van 2019 waarin ik het minste las: 5 boeken.

Hoe is het afgelopen met mijn twee reading challenges?

 

READING CHALLENGE 1: DE HEBBAN-THEMA’S

Hebban voorzag voor 2019 twaalf thema’s, die ik in de loop van het jaar (vrij) netjes bijhield. Ik lag voor deze challenge dan ook aardig op schema.

Januari – Lees een boek dat je persoonlijk wordt getipt door de Hebban Boekentipper

=> Voor dit thema las ik Soulless van Gail Carriger.

Februari – Lees een populair leesclubboek

=> Voor dit thema las ik De ontembare vrouw als archetype in mythen en verhalen van Clarissa Pinkola Estés.

Maart – Lees een prijswinnend boek

=> Voor dit thema las ik Nimmernacht van Jay Kristoff.

April – Lees eens wat anders

=> Voor dit thema las ik Wat als dit het is van Becky Albertelli & Adam Silvera.

Mei – Lees een boek met een link met de actualiteit

=> Voor dit thema las ik Simon vs de verwachtingen van de rest van de wereld van Becky Albertelli.

Juni – Lees een debuut of doorbraakboek van een Nederlandse of Vlaamse auteur

=> Voor dit thema las ik Raaf van Vlaams auteur Carine Maes.

Juli – Lees een waargebeurd verhaal

=> Voor dit thema las ik Bob de straatkat van James Bowen.

Augustus – Lees een boek ‘door andermans ogen’ (diversiteit)

=> Voor dit thema las ik Geluk bij een ongeluk van Wendy Brokers-Van Dam.

September – Lees een boek uit de Hebban 1000

=> Voor dit thema las ik Vrouwe Middernacht van Cassandra Clare.

Oktober – Lees een boek dat is of wordt verfilmd

=> Voor dit thema las ik Ready Player One van Ernest Cline.

November – Lees een Vergeten Boek

=> Voor dit thema las ik Caesar van Adrian Goldsworthy.

December – Lees een boek dat dit jaar een 5*-recensie kreeg op Hebban

=> En hier strandde ik dus faliekant in het zicht van de haven… Of toch niet? Je hoefde de boeken immers niet per se in de maand in kwestie te lezen, ook al probeerde ik dat wel. Even terugbladeren tussen de SF&Fantasy-recensies leverde al snel een winnaar op. Dankzij recensent Marvin O. kan ik met Godsgraf van Jay Kristoff ook bij december een vinkje zetten!

Verdict: challenge compleet!

 

READING CHALLENGE 2: DE SF & FANTASY READING CHALLENGE

Ik maakte eind november al een overzicht van de stand van zaken. Daaruit bleek dat ik nog 4 boeken nodig had om de challenge compleet te maken. Ik verzamelde opties en nam me voor om er in december voor te gaan!

3. lees een boek uit What Sub/genreartikels => hiervoor had ik Pride and Prejudice and Zombies van Seth Graham uit een artikel over mannerpunk-novels geplukt.

4. lees een Hugo /Nebulawinnaar => voor deze zocht en kreeg ik inspiratie dankzij reacties: ik zette Among Others van Jo Walton op de lijst.

7. lees een boek gelabeld SF => ik was op dat moment al bezig met Aurora Rising van Alastair Reynolds.

13. lees een boek uit een 7x artikel => Hogfather van Terry Pratchett leek me wel eens toe aan een herleesbeurt.

Uiteindelijk haalde ik het…

… net niet.

Het begon nog wel goed.

Aurora Rising ging met gemak uit – hoewel, met gemak: het was een wat apart boek. Ik besefte pas na een poos (omdat niemand dat goed op de achterflap vermeldde) dat ik een prequel aan het lezen was. Nu zou je denken dat dat betekent dat je geen achtergrondkennis nodig hebt, maar ik voelde me de hele tijd alsof ik heel wat dingen miste die normaal overduidelijk zouden moeten zijn. Niettemin heb ik er wel van genoten en heb ik voor mezelf genoteerd dat ik weer eens wat vaker SF wil gaan lezen.

Hogfather, de ‘kerstaflevering’ van Pratchetts Discworld-serie was een heel fijne herleesbeurt. Hoofdpersonage Susan, de verstandige gouvernante die kinderen verbiedt om bang te zijn voor monsters onder hun bed (je kunt ze beter met een ijzeren haardprikker te lijf gaan), en stilletjes de kleindochter van de Dood zelf,  is dan ook een van mijn persoonlijke favorieten.

Omdat Among Others nog niet gearriveerd was in de boekhandel zocht ik in de bibliotheek Pride and Prejudice and Zombies op.

Nu moet je weten dat ik geen zombiefan ben. Ik deed dus mijn uiterste best om de omslag te negeren. Maar omdat ik gelezen had dat dit boek niet zozeer gruwelijk als wel grappig was, was ik toch wel nieuwsgierig.

Het kon, dacht ik, twee kanten op, met de zombiebevechtende zusjes Bennett die de achterflaptekst beloofden: dit werd ofwel een boek met een kick ass-interpretatie van mijn geliefde personages (die immers altijd al sterk zijn, binnen hun eigen context), of het grappige effect moest komen van de juxtapositie van de verfijnde Austen-sfeer en de uit elkaar vallende zombies die bestreden moesten worden. In het laatste geval vreesde ik wel een beetje voor Deadpool-achtige humor die niet zo mijn ding is, maar goed… ik wilde het een kans geven.

Uiteindelijk kreeg ik geen van beide. Het boek bleek een uiterst bizarre mengeling van letterlijke stukken Austen, met daartussenin dan ineens een brokje ‘en er kwamen tien zombies aangerend die Elizabeth vlotjes om zeep hielp’. De eerste keer was het op een rare manier nog wel grappig maar na twintig bladzijden voelde het als een grap die al te lang geduurd had… en toen waren we nog niet eens toe aan de uitwerpselen-humor.

Conclusie: dit boek wilde ik gewoon maar het liefst zo snel mogelijk vergeten. Weet iemand hoe je een boek kunt ontlezen? Tips welkom.

Gelukkig had ik – los van reading challenges – nog een heerlijk kerstboek dat op me lag te wachten: Winter in het kattencafé. Ik liet me met alle plezier meevoeren door het geluid van spinnende katten en de geur van koffie om mijn leeszenuwen tot bedaren te brengen. En daarna deed ik er nog een sprookjesachtig schepje bovenop met deze prachtige geïllustreerde versie van Belle en het Beest van Anne Leysen:

En toen was het ineens het eind van het jaar. Among Others lag nog op me te wachten, maar ik vond het een beetje onzin om die er snel door te gaan jagen, alleen om het laatste vakje af te vinken. Het moet tenslotte wel om het plezier gaan, toch?

*nerveus trillend ooglidspiertje*

 

… EN DE REST

 

SECRET SANTA: BOEKENSWAP

Ik deed ook weer mee aan een boekenswap! Daarbij trek je lootjes, maak je een pakket voor iemand die je niet kent maar net zo’n boekenliefhebber is, en krijg je ook een pakket. Hoofdrol in het pakket? Boeken natuurlijk. Hoe het ging met in- en uitpakken verdiende wel een afzonderlijke post, die vind je hier.

 

BOEKIGE CREATIVITEIT

Voor mezelf maakte ik ook nog een klein cadeautje: een booksleeve, zodat mijn leesvoer in deze koude dagen warm ingeduffeld is en (daar gaat het natuurlijk eigenlijk om) opgewassen tegen van hot naar her rondgesleept worden:

Wie oog voor detail heeft, kan hierboven ook een stuk van het kerstcadeautje zien dat ik van manlief kreeg. Op de een of andere manier werd het op een gegeven moment traditie dat hij me jaarlijks een deel van de Glamourist-serie van Mary Robinette Kowal cadeau deed. Toen die serie was afgerond stapten we vorig jaar over op Ghost Talkers (een van mijn toppers van 2019, trouwens) en deze keer werd het The Calculating Stars, waar ik enorm naar uitkijk.

 

GOEDE LEESVOORNEMENS

Ik heb er drie!

1)     Net zoals vorig jaar heb ik alweer een aantal ingesteld dat ik dit jaar graag wil lezen. Ik merk nog steeds dat ik mezelf te weinig leestijd gun, en die aantal-challenge helpt om dat in te gaten te houden. Ik heb dus weer 120 op de teller gezet.

2)     Ik heb me voorgenomen om andere challenges dit jaar links te laten liggen. Ik vind het enerzijds interessant om boeken te lezen die ik anders niet zo gauw zou oppakken… maar anderzijds ben ik een enorme moodlezer. En ik merkte dit jaar dat er een essentieel stukje leesplezier verloren gaat als ik niet op elk moment gewoon kan voelen aan welk boek ik nu behoefte heb. Dat gezegd zijnde: ik zag (jawel, ik heb wel gekeken) dat ik toevallig begin januari al een boek gelezen heb dat toevallig bij het Hebban-thema voor januari past. Dus misschien doe ik mee aan één challenge? Een kleintje maar? (Oh jee…)

3)     Ik heb in 2019 voor het eerst bewust gemerkt hoeveel fijne boeken ik gelezen heb dankzij tips van andere bloggers en leesvriend(inn)en. Die wil ik eens wat vaker gaan opvolgen.

 

Hebben jullie leesvoornemens voor 2020?