Blog

Uitgetest: Drukwerknodig.nl

Als blogger krijg ik af en toe wel eens een aanbod van een bedrijf dat vraagt of ik geïnteresseerd ben in een samenwerking, vaak het reviewen van producten. Daar ga ik normaal niet op in, ik wil bloggen voor mijn plezier: omdat ik het leuk vind om voor mezelf samen te vatten waar ik in een maand allemaal mee bezig ben, stukjes daarvan te laten zien en er reactie op te krijgen.

Maar regels zijn er om ervan af te wijken… en een samenwerking die draait rond producten die ik toch al koop, waarom ook eigenlijk niet? Misschien heeft iemand nog baat bij het verslag van mijn ervaringen. Vandaar: een ‘uitgetest’-post!

Drukwerk nodig…?

In eerste instantie, toen ik het mailtje van Drukwerknodig binnenkreeg, was het aanbod om een paar fotoproducten uit te testen niet zo aantrekkelijk. Mwah, dacht ik, neuh. Ik ben niet zo van de foto’s neerzetten of ophangen. Maar de url-naam liet vermoeden dat er misschien wel meer achter zat, dus ik ben toch even gaan kijken wat die ‘fotoproducten’ dan eigenlijk precies waren.

Het bleek een heel breed begrip: ook posters, roll up-banners, flyers en nog veel meer zitten bij hen in het aanbod. En kijk, dát zijn allemaal dingen die ik, met het oog op signeersessies en festivals, als auteur toch wel frequent bestel.

Timing…

We hebben natuurlijk een heel raar jaar achter de rug. Van festivals was geen sprake en het valt niet te zeggen wanneer het volgende wél weer kan doorgaan. En dan zat ik ook nog eens met de ‘ik heb mijn boek net afgewerkt en het is echt weg, weih’-blues. Je zou zeggen dat je als schrijver een gat in de lucht springt als je boek eindelijk naar de drukker is, maar ik voel me op zo’n moment een beetje melancholiek.

Maar dat betekende ook dat het een uitgelezen moment was om mezelf uit de blues te halen met een dosis…

Voorpret!

Want er is dus een nieuw boek op komst. En waar schrééuwt dat om? Een bijpassende boekenlegger natuurlijk!

Is het nog een geheim dat ik superblij ben met de cover van mijn volgende boek? Vast niet. Ik keek er dan ook erg naar uit om een mooie boekenlegger te ontwerpen. Dus jawel, het was hét moment om ja te zeggen tegen een samenwerking waar dat bij te pas kwam…

Fijne verrassing 1: de boekenleggers die je via Drukwerknodig kunt laten drukken, zijn beschikbaar in een hele resem aan verschillende vormen. Ooit heb ik op de Boekenbeurs in Antwerpen (ooit, toen die nog doorging, snik – maar er schijnt hoop te zijn voor 2021!) boekenleggers gezien met een afgerond bovenkantje. Toen dacht ik meteen: ‘Poort? Portaal! Zoiets moet ik hebben voor Overstekers…’

En raad eens wat er in het aanbod zat? Jawel! Dus tja, toen aarzelde ik geen moment natuurlijk… Ziehier het resultaat!

 

Ontwerptool

De website heeft ook een eigen online ontwerptool. Na een paar frustrerende ervaringen op dat vlak (‘Waaaah, waar is hij gebleven – noooo, al mijn werk naar de bliksem’, of: ‘Gnnn, waarom kan ik dít niet gewoon dáárbovenop zetten??’) blijf ik meestal mijlenver uit de buurt bij die tools. Liever extern designen en daarna een pdf opladen.

Maar nu ik dan toch al in reviewer-modus was… eerlijk gezegd – dan wil je toch wat te klagen hebben? Bittere teleurstelling: ik kan geen kritische opmerkingen bedenken. De ontwerptool werkte heel makkelijk, en er ging helemaal niets fout.

Visitekaartjes

Je moet natuurlijk wel optimistisch blijven. Dus in het vertrouwen dat er binnen niet al te lange tijd heus wel weer live events zullen doorgaan, besloot ik ook bijpassende visitekaartjes te bestellen:

Ik ben heel tevreden over de kleuren, trouwens (en die zijn in het echt nog wat helderder dan ik ze met de winterzon op de foto krijg). Je weet nooit helemaal zeker of de kleur op je scherm wel de gedrukte kleur zal zijn, en met de achterkant van het visitekaartje hield ik mijn hart een beetje vast. Maar het is precies de goede tint geworden!

 

 

Verzending en levering

Verpakking is ook niet onbelangrijk bij drukwerk… je wil geen gekreukte (ja, heb ik echt al een keer gehad) of natgeregende producten. Dat was hier gelukkig helemaal geen probleem: alles was heel degelijk verpakt.

Omdat ik natuurlijk middenin de corona-en-ook-nog-eens-eindejaarsdrukte bestelde kreeg ik bericht dat ik, door de drukte bij de post, wellicht ietsje langer dan normaal op mijn pakket zou moeten wachten. Uiteindelijk zat er een week tussen mijn bestelling en de levering. Heel netjes, vind ik, voor iets wat geen spoedbestelling was (wat dus wel een optie was).

Prijzen

Ik kreeg in dit geval natuurlijk shoptegoed aangeboden, maar dat wil niet zeggen dat ik niet even heb gekeken naar de prijzen. Uiteraard is de prijs in de verste verte niet het enige wat telt. Maar als de kwaliteit vergelijkbaar is, dan ga je niet voor de lol ergens dubbel zoveel betalen.

Het is al heel lang geleden dat ik nog visitekaartjes heb besteld, dus op dat vlak had ik geen vergelijkingsmateriaal.

Boekenleggers daarentegen heb ik de laatste jaren een paar keer besteld. Voor het aantal boekenleggers dat ik bij mijn meest recente aankoop had besteld (250) zou ik bij Drukwerknodig welgeteld anderhalve euro duurder af zijn. Daarbij moet je bedenken dat het toen om gewone, rechthoekige boekenleggers ging, van iets dunner materiaal – dus ik had eigenlijk een groter verschil verwacht. Met andere woorden: ook hier een duim omhoog.

Conclusie

Het was een geslaagde samenwerking en ik kijk er al naar uit om boekenleggers en kaartjes te kunnen uitdelen! Leggen we de boekenleggers nog even naast de cover? Jaaa, natuurlijk doen we dat!

 

2 Comments

  • zwartraafje

    Oh, die afgeronde bladwijzers zijn echt perfect. Ze passen super mooi bij je nieuwe boek. Ik heb eerder dit jaar ook met hen mogen samenwerken en ben nog steeds heel blij met die producten. Zo fijn om een Zwartraafje-kaart naar iemand te kunnen verzenden én die post ook nog eens te kunnen afwerken met een gepersonaliseerde sluitzegel. Ik stond echt versteld van hun grote aanbod. Natuurlijk ben ik niet zo thuis in de drukwerk-wereld maar de tijd waarin je enkel (met moeite) aan gepersonaliseerde visitekaartjes kon geraken is duidelijk voorbij. Nu kan je vrijwel alles laten personaliseren.

  • Petra's Spinsels

    Ja, leuk hé! Ik kwam al doende echt wel op hele leuke ideeën. Nu nog tijd vinden om ze uit te werken, maar goed. 😀 Ik herinnerde me jouw post al, en de mooie dingen die jij had laten maken – was een aanvullende motivator om het zelf ook een keer uit te proberen.