Blog,  Gelezen,  Over schrijven,  Update status boek

Oktober-november 2020: schrijven, lezen en de rest

Of beter gezegd: schrijven, reviseren, corrigeren… en de rest. De afgelopen twee maanden zat ik diep in de Overstekerswereld(en). De tijd vloog zo snel voorbij dat ik amper doorhad dat er om mij heen ook nog een wereld was, laat staan dat ik in de gaten had dat mijn gebruikelijke momentje voor de maandelijkse blogpost kwam en ging.

Een boek afwerken is iets heel intens voor mij. Elke revisieronde maakt mijn greep op mijn verhaal sterker – en omgekeerd – waardoor het van de ene kant steeds moeilijker wordt om het los te laten, maar ik van de andere kant ook zie hoe de opflakkeringen van ‘dit moet nog anders’ zich steeds meer op een detailniveau afspelen.

SCHRIJVEN…

… stond dus volledig in het teken van:

Overstekers – koninklijke magie

  • Redactierondes: achter de rug.
  • Proeflezers: commentaar gekregen en verwerkt.
  • Lay-out binnenwerk: nagekeken en gecorrigeerd.
  • Achterflaptekst: last minute nog even aangepast omdat het toch nét niet goed binnen de beschikbare ruimte paste.

Mijn werk zit erop en dat van de drukker begint. Half januari is het zover: dan wordt het derde en laatste deel van Overstekers gelanceerd. In deze tijden zal dat een beetje anders gaan dan anders, met een digitale boekpresentatie in plaats van een fysieke, maar een feestelijk momentje wordt het zeker!

Deze week was ik bezig met mijn schrijfplanning voor 2021, en daarvoor checkte ik eens hoe het nu eigenlijk precies met dit boek was gegaan. Ik werk helemaal niet volgens een vaste planning, maar wat ik al een tijdje wél doe, is mijn dagelijkse word count bijhouden. Op die manier heb ik nu toch een beetje houvast bij het bepalen van hoelang bepaalde fases waarschijnlijk zullen duren. En zo kon ik zien dat Koninklijke magie bijna perfect (op een paar dagen na) één jaar nadat ik de eerste woorden ervoor schreef gaat verschijnen. Natuurlijk zijn veel ideeën die in dit boek zitten al veel ouder, maar van geen daarvan wist ik precies hoe de uitwerking daarvan zou zijn tot ik die schreef. Gek idee hoeveel er in een jaar tijd gebeurd is.

 

… LEZEN…

Intens met mijn eigen projecten bezig zijn beïnvloedde weer vrij stevig wat ik de voorbije maanden las. Zo las ik een 10-tal stripverhalen, en van de 18 boeken die ik in oktober/november las bestond de grote helft uit kinderboeken. Het lijkt alsof mijn creatieve brein als het hard bezig is makkelijker ontspant van een verteltoon die ver genoeg afwijkt van waar ik mee bezig ben.

Leeshoogtepunt: Matilda en de boekdwalers, Anna James

Sinds haar moeder kort na haar geboorte verdween, woont de elfjarige Matilda boven Pages & Co, de boekwinkel van haar grootouders. Wanneer er in de winkel mysterieuze figuren verschijnen, die wel heel erg lijken op de personages uit bekende boeken, ontdekt Matilda de magie van ‘boekdwalen’. Dapper stapt ze in een onbekende wereld, vastberaden het raadsel op te lossen van de verdwijning van haar moeder. Al snel ontdekt ze dat er een duistere kant zit aan het dwalen door boeken… 

Dit is dus een boek waarmee ik terug zou willen kunnen gaan in de tijd om het mijn twaalfjarige zelf te overhandigen. Maar bij gebrek aan dat vermogen heeft mijn volwassen zelf er met volle teugen van genoten. Welke boekenwurm heeft zich nooit voorgesteld hoe het zou zijn om met de personages in je lievelingsboek te kunnen praten? Of in hun wereld te kunnen rondlopen?

Anna James heeft een hele fijne schrijfstijl, waar de boekenliefde vanaf druipt, en waar je heel gemakkelijk in meegetrokken wordt. Boekenwinkels spelen trouwens een belangrijke rol in het verhaal, en daar kun je je als liefhebber echt alles bij voorstellen…

Leeshoogtepunt: The dragon with a chocolate heart, Stephanie Burgis

Aventurine is the fiercest, bravest kind of dragon, and she’s ready to prove it to her family by leaving the safety of their mountain cave and capturing the most dangerous prey of all: a human.

But when the human she captures tricks her into drinking enchanted hot chocolate, she finds herself transformed into a puny human girl with tiny blunt teeth, no fire, and not one single claw. She’s still the fiercest creature in these mountains though – and now she’s found her true passion: chocolate! All she has to do is walk on two feet to the human city, find herself an apprenticeship (whatever that is) in a chocolate house (which sounds delicious), and she’ll be conquering new territory in no time … won’t she?

Cover en achterflaptekst hiervan waren instant helemaal mijn ding. Mijn leeservaring was een beetje anders. In het begin was het echt zoeken naar een klik met het hoofdpersonage, ik kon maar niet op één lijn met haar komen. Nu, in zekere zin is dat misschien wel juist een kracht van de schrijfster – een draak is tenslotte geen mens.

Dat gevoel verdween snel toen het verhaal het moment bereikte dat op de achterflap beschreven staat. Wanneer Aventurine een meisje is geworden en ze haar weg moet vinden in de mensenwereld, worden haar belevenissen heel snel heel inleefbaar. De vriendschappen die ze sluit en haar (vurige) passie voor chocolade zorgen ervoor dat je haar compleet in je hart sluit.

En ongelooflijk veel zin krijgt in warme chocolademelk. Daar is gewoon echt helemaal niks tegen te doen (niet dat ik nu ZO hard heb tegengesputterd).

 

… EN DE REST

(High) tea

Had ik al gezegd dat ik vatbaar ben voor wat ik lees? Als het buiten koud is, en ik een boek lees over bakken (De taarten van Marie, van Claire Sandy), waarin er smakelijk over scones wordt geschreven, dan gebeurt dit dus:

Of ik hiermee nog meer mensen probeer aan te steken? Neeee, hoor.

Boekvoorstelling: Hoeder van de vulkaan

Het voordeel van de coronatijden is dat het in zekere zin juist makkelijker is geworden om bepaalde events bij te wonen. Zo was ik eind november bij de boekpresentatie van Hoeder van de vulkaan, het nieuwste boek van Johan Klein Haneveld. Samen met een aantal andere SFF-schrijfcollega’s verzorgde ik een stukje voorprogramma, en daarna kon ik de overhandiging van het eerste exemplaar gadeslaan.

Het boek belooft een interessante combinatie van een aantal dingen te zijn: ouderwetse sword & sandals-fantasy, een hedendaags thema dat het gebruik van natuurlijke hulpmiddelen ter discussie stelt (overmatig gebruik van magie heeft de wereld uitgeput en dreigt te zorgen voor een soort ijstijd), en een ongebruikelijk vertelperspectief – de tweede persoon. Ik ben benieuwd!

Natuurlijk zijn er dingen die je mist, zoals de charme van het meteen meenemen van een gesigneerd exemplaar, maar het voordeel is wel dat ik niet Vlaanderen en Nederland hoefde te doorkruisen maar alles kon doen vanuit mijn eigen woonkamer… waardoor het ook wel makkelijker in te passen viel in mijn geobsedeerde laat-me-met-rust-ik-ben-er-niet-afwerkingsfase van Overstekers 3.

Halloween!

Ik deed dit jaar ook mee aan een boekenswap met Halloweenthema. Ik pakte voor mijn lootje een paar boeken en leuke dingetjes in en zorgde ervoor dat de doos ook een beetje de goede sfeer uitstraalde:

Op Halloween moesten we eerst een opdracht uitvoeren – deze keer: maak een Halloweenachtige foto van jezelf met je pakket:

Ja, ik heb me uitgeleefd. Met huisgenoten die het goed doen op zo’n foto kun je natuurlijk ook niet anders…

En daarna mochten we ons pakket openmaken. Ik kreeg deze stapel herfstige pakjes:

… waarin maar liefst drie boeken van mijn verlanglijstje zaten!

Ik kom steeds meer in de Mercy Thompson-serie van Patricia Briggs, dus dat exemplaar is inmiddels alweer verslonden! Naar Our Dark Duet van V.E. Schwab en het volgende deel uit The Hollows van Kim Harrison kijk ik nog uit.

Black Friday

Tja… ik dacht dat ik helemaal immuun was voor die geïmporteerde koopgekte… Maar toen postte één van mijn schrijfcollega’s met wie ik wel eens een tent deel via het Schrijverscollectief een aanbieding met haar boeken. Wat moet je dan? Het leesfragment lezen en prompt bezwijken uiteraard.

Dus mocht ik ook nog Ars Goetia 1 en 2 van Nadia de Vriendt aan mijn (digitale) boekenkast toevoegen.

 

Vraag: heb jij je laten verleiden door Black Friday-aanbiedingen?

2 Comments

  • Anoniem

    Ik hoop dat al je werk voor overstekers 3 als resultaat heeft daggt het een knaller wordt. Maar in elk geval veel succes en de digitale voorstelling van je boek daar wil ik zeker bij zijn 😉 (aanmelden met Facebook lukt kennelijk niet)

    Groetjes Marilyn