Blog

Oktober 2018: lezen, schrijven en de rest

Mijn dag op de boekenbeurs in Antwerpen is er bijna! (Aaah, boeken-boeken-boeken! *wuift zichzelf koelte toe*) Verder: Halloweenreads tijdens een Spook-a-Thon, en gewoon… boeken-boeken-boeken!

LEZEN

Ik ben zo iemand die met recht en rede kon verzuchten: ik win nooit iets… tót oktober 2018. Geen idee wat er ineens gebeurde, maar ik won in de eerste week al een boek. Op de dag dat dat bezorgd werd, kreeg ik ineens bericht dat ik nog een ander boek gewonnen had. En een paar dagen daarna verscheen nog een derde boek in de bus, waarvan ik geen idee had waar het vandaan kwam. Enig nadenken en speuren leverde op dat ik een mailtje had gemist waarin ik werd ingeloot voor een Hebban Leesclub.

De oogst:

Alsof dit allemaal nog niet genoeg is, kreeg ik gisteren te horen dat ik bij Boekensite Gent een heus boekenpakket gewonnen heb! Waar gaat dit heen?

– Oh jee, het is Halloween vanavond. Misschien word ik om middernacht verpletterd door boeken? –

Spook-a-thon

Yep, ik ben in de Halloweenstemming. Deze maand deed ik namelijk mee met een reading challenge, meer bepaald een Spook-a-Thon, georganiseerd door blogster Kwante in Wonderland. Ik hou niet van horror en al te veel gegriezel, maar de Halloweentijd heeft ook wel iets gezelligs. Heksen, weerwolven, zelfs een paar spoken… dat past allemaal uitstekend in het straatje van een fantasyliefhebber. Oh ja, en ik ben gek op pompoenen. Dit was mijn TBR-stapel, 6 boeken in thema:

Ik wilde de druk niet te groot maken, maar dat bleek achteraf geen enkel probleem. In totaal las ik deze maand namelijk 12 boeken (plus een paar strips), en maar liefst 10 van die boeken tijdens de Spook-a-Thon. Bovenstaande stapel heb ik netjes weggewerkt, behalve Schim en Schaduw. Daarbij wijs ik als schuldige graag mijn man aan, die het had ingepikt om gezellig mee te doen met de leesavonden.

De Spook-a-Thon was een mooie aanleiding om een reeks die ik onderbroken had weer op te pakken: The Hollows, een urban fantasy-reeks van Kim Harrison, met in de hoofdrol heks en bounty hunter Rachel Morgan. Ik kwam er niet zo makkelijk in, en na 25 pagina’s besefte ik ineens waarom: ik had een deel overgeslagen – oeps! 😮 Gelukkig stond deel 7 ook al in de kast. Het voordeel was dat ik zo even lekker kon binge readen. En goh, wat ben ik blij dat ik deze serie weer heb opgepakt, ik was vergeten hoe ik genoot van de interacties tussen de personages.

Oké, ik heb net beweerd dat ik niet zo van griezelboeken houd, en toch was dit een andere van mijn favorieten deze maand:

Lockwood&Co heeft een hartveroverende cast, en de premisse is intrigerend: sinds vijf decennia wordt het land geteisterd door paranormale verschijnselen. Het Probleem, zoals het wordt genoemd, kan alleen door jongeren worden aangepakt, want volwassenen ondergaan wel de gevolgen, maar kunnen de geesten die terugkeren uit de dood niet zien, en dus ook niet bestrijden. Af en toe is het wel degelijk griezelig (ik wilde maar dat ik sommige stukjes uit eerdere delen niet ’s nachts had liggen lezen), maar de humor is geweldig. Dit was het laatste deel van de reeks, en ik vind het jammer dat het avontuur voorbij is, maar de ontknoping was zeker bevredigend.

Het meisje dat de maan dronk is ook een vermelding waard. Ik kreeg het te leen van een vriendin, en de cover vond ik meteen om bij weg te dromen. Het boek zelf is één en al sfeer. Je moet er geen overweldigend verrassende plot van verwachten (waarmee ik absoluut niet wil gezegd hebben dat die voorspelbaar is!), maar je overgeven aan het poëtische, de magie en de reis… dan krijg je in ruil een hartveroverend, ontroerend, sprookjesachtig verhaal dat je doet nadenken over leven, groeien en liefde, dat je laat glimlachen en een traantje wegpinken.

 

… SCHRIJVEN…

Is dit een zelfportret? De weergave van een surrealistische droom?

Niets van dat alles. Dit is wat er gebeurt als een schrijfster zonder enig tekentalent een overzichtskaartje nodig heeft. Overstekers 3 speelt zich namelijk af op een andere locatie dan de twee vorige delen (waarvoor iemand met meer talent een overzichtskaartje voor mij getekend heeft), dus ik moest iets ondernemen, toen ik wilde checken of alles in de plot geografisch gezien wel mogelijk was.

Conclusie: het is mogelijk.

Conclusie 2: ik kreeg prompt een paar ideeën die niets met de huidige plot te maken hebben, maar toch naar meer smaken. Hmmm…

 

… EN DE REST

Boekenbeurs!

Op 10 november ben ik te gast op de jaarlijkse Boekenbeurs in Antwerpen. Ik ben er deel van een YA-auteurs-meet & greet, samen met een paar andere getalenteerde auteurs van eigen bodem (Kate Kriske, Ilona Lodewijckx,  Aurike Quintelier (Fille Folle), Chrostin en Tille Vincent). Later die middag, van 15u tot 16u, signeer ik op de stand van Lannoo. Kom me een bezoekje brengen als je in de buurt bent, laat een boek signeren of zeg gewoon hallo, en je krijgt een boekenlegger of postkaartje mee naar huis.

Groene vingers

Mijn orchidee vindt het begin van de wintertijd hét moment om er helemaal voor te gaan. Hij begint zowaar aan een tweede stengel…

Tea time

Tot mijn grote plezier trof ik tijdens een uitstapje mijn favoriete sinaasappel-kaneel-thee – die ik na de reis in Italië maar nergens lijk te vinden, terwijl Twinings hier verder toch echt overal in de rekken staat. (Langzaam maar zeker word ik een citrusliefhebber, geloof ik. Vroeger moest je met sinaasappel- en citroensmaakjes niet bij me in de buurt komen, en nu ga ik vrijwillig orangettes in huis halen, en maak ik zelfs een kip met citroen-stoofpotje – stoofpotjes, voor wie het nog niet wist, zijn overigens een uitstekend excuus om te gaan zitten lezen onder het mom ‘ik ben aan het koken’). Hij paste ook volmaakt bij dit boek, op de een of andere manier kan ik me wel voorstellen dat de volle maan naar sinaasappel en kaneel smaakt.

 

3 Comments

 • zwartraafje

  Ik heb me net ingeschreven voor je blog. Doorgaans maak ik vooral gebruik van Bloglovin waardoor ik jouw blogposts dus telkens mis. Vanaf nu gaat dat niet meer gebruiken. Mocht je een keer in Nederland zijn dan kan je de Winter-thee van Jumbo eens uitproberen. Als ik me niet vergis gingen die ook een aantal filialen in België openen en die winterthee is een combinatie van ondermeer sinaasappel en kaneel. Ik vind hem zelf heel lekker. Zo’n leesmarathon is tof hé. Ik ga met Kerst waarschijnlijk ook weer meedoen.

  • Petra Doom

   Ik heb Bloglovin wel eens een keer ergens zien passeren toen ik net met bloggen begon, maar dat heb ik toen lichtjes overweldigd aan de kant geschoven, zo van ‘wat is dit nu weer’. Toch wel een handig systeem dus? Goede tip, van de Jumbo, die ga ik zeker eens proberen als ik nog eens schoonfamilie in Nederland bezoek. 🙂 Gezellig, dan lezen we weer ‘samen’ met Kerst!

   • zwartraafje

    Veel Bloggers zijn ondertussen overgestapt op Feedly omdat ze niet zo tevreden waren van Bloglovin. Maar dat heb ik dus nog steeds niet gedaan. Blijkbaar ben ik echt een gewoontedier. 🙂